Onderhoud van een mes

Verzorging en onderhoud

Volg deze zorg- en onderhoudsrichtlijnen om de levensduur van je messen te verlengen en uitstekende prestaties te verzekeren. 

Verzorging:

  • Houd je mes altijd droog en schoon!
  • Handwas met warm zeepwater. Geen schurende sponzen.
  • Doe je mes nooit in de vaatwasser en laat het niet in water weken.
  • Droog je mes volledig af met een absorberende doek.
  • We raden aan om je messen op een magnetische (houten) strip te bewaren, ze in een lederen schede te bewaren of in een foudraal te bewaren. Dit ook omdat messenblokken lastig vrij te houden zijn van stof, vet etc.

Speciale zorg voor staal met hoog koolstofgehalte:

Messen van koolstofstaal vereisen een paar extra stappen om het mes te onderhouden:

  • Koolstofstaal is bijzonder reactief op producten met een hoog zuurgehalte. Daarom is het noodzakelijk dat je je mes afspoelt en droog veegt nadat je iets zuurs hebt gesneden, zoals citrus, tomaten en uien. Als het niet wordt afgespoeld, zal het zuur het staal gaan corroderen en je mes beschadigen.
  • Na het wassen en drogen van je mes, raden we aan om het in te smeren met een voedselveilige, neutrale olie. In Japan gebruikte men hiervoor Camellia olie maar die is in Nederland lastig verkrijgbaar en er is een risico dat het grotendeels aangelengd is met paraffine of andere oliën. Je kan in plaats van Camellia andere plantaardige olie proberen zoals bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie of arachideolie.
    Gebruik olie om je mes te beschermen en een langzame en gelijkmatige patina aan te moedigen. De olie zal werken als een barrière om te helpen beschermen tegen toekomstige blootstelling aan vocht en zuren. 
  • Breng een hoeveelheid olie ter grootte van een erwt aan op het mes en verdeel deze gelijkmatig in een dunne laag van rug tot rand. Door de rand van het mes in te oliën, kun je je mes langer scherp houden. Raak de rand van je mes niet direct aan met je vingers! Om de rand van je mes te oliën, breng je een kleine hoeveelheid olie aan op een dikke handdoek en laat je de geoliede handdoek voorzichtig over de rand glijden. Veeg overtollige olie weg en berg je mes op.

Onderhoud:

Omdat een scherp mes altijd veiliger is dan een bot mes raden wij aan ze regelmatig naar een slijper te brengen of zelf te leren slijpen.

Tussen slijpbeurten in kunnen een strop en aanzetstaal worden gebruikt om een ​​scherpe en gelijkmatige rand te behouden. Aanzetstalen slijpen het mes niet, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, maar verwijderen microscopisch kleine stukjes staal (bramen) waardoor ze helpen de snijrand goed scherp te houden.

Een aantal algemene do's en don'ts:

  • Plaats geen messen in de vaatwasser
  • Laat een mes niet in een gootsteen vol water weken
  • Bewaar niet in een natte schede
  • Houd je mes scherp
  • Bewaar het correct en verantwoord
  • Gebruik het mes waarvoor het is gemaakt
  • Gebruik je mes niet als hefboom, hamer, schep, schroevendraaier enz
  • Snij niet op een glazen, stenen of stalen oppervlak, gebruik hout of plastic*
  • Vergeet niet om het handvat en het mes schoon te maken en in te oliën
  • NOOIT in het vuur, op een hete plaat of in contact met een andere warmtebron plaatsen

*Als je als regel aanhoudt dat je met een mes een zichtbare snede in je plank kan maken zit je meestal goed.